CV Tips

In de competitieve arbeidsmarkt van vandaag is het belangrijk om op te vallen tussen de vele kandidaten. Een cruciale factor in dit proces is jouw CV. Maar wat maakt een CV effectief? Hoe maak je een onuitwisbare indruk op potentiële werkgevers? In deze gids geven we je tips en strategieën om een sterk CV te schrijven.

Wat is een CV?

Een Curriculum Vitae (CV) is een document waarin je jouw professionele geschiedenis, vaardigheden en kwalificaties samenvat. Het is vaak het eerste contactpunt tussen jou en een potentiële werkgever, en dient als een momentopname van jouw capaciteiten.

Structuur van een CV

 1. Persoonlijke Informatie: Hier vermeld je jouw volledige naam, contactgegevens en, afhankelijk van de gebruiken in jouw land, eventueel een professionele foto.
 2. Profielschets: Dit is een kort overzicht van jouw professionele achtergrond, vaardigheden en doelen. Het moet potentiële werkgevers een snelle, duidelijke blik geven op wie je bent en wat je kunt.
 3. Werkervaring: Hierin vermeld je jouw vorige functies, de bedrijven waarvoor je hebt gewerkt, en de datums van jouw dienstverband. Begin met je meest recente baan en werk terug. Geef een overzicht van je verantwoordelijkheden en prestaties in elke rol.
 4. Opleiding: Vermeld je academische prestaties, inclusief de namen van de instellingen, de datums van jouw studie, en de graden die je hebt behaald.
 5. Vaardigheden: Hier licht je jouw technische en soft skills toe. Dit kan variëren van kennis van computerprogramma’s tot communicatie- en leiderschapsvaardigheden.
 6. Referenties: Tenzij anders aangegeven in de functieomschrijving, kun je hier “Referenties beschikbaar op aanvraag” vermelden.

Hoe maak je jouw CV effectief?

 1. Aanpassen aan de functie: Elk bedrijf en elke functie is uniek. Zorg ervoor dat je jouw CV aanpast voor elke sollicitatie. Lees de functieomschrijving zorgvuldig en zorg ervoor dat je CV de gevraagde vaardigheden en ervaringen benadrukt.
 2. Gebruik Actiegerichte Taal: Beschrijf jouw ervaringen en vaardigheden op een manier die de aandacht van de lezer trekt. Gebruik sterke actiewoorden zoals ‘geleid’, ‘beheerd’, ‘ontwikkeld’, ‘verbeterd’, om jouw prestaties te benadrukken.
 3. Wees specifiek: Vermijd algemene uitspraken. Geef specifieke voorbeelden van jouw prestaties en ervaringen. Gebruik kwantificeerbare resultaten waar mogelijk.
 4. Zorg voor een professionele presentatie: Zorg ervoor dat jouw CV netjes, georganiseerd en vrij van typfouten is. Gebruik een helder, gemakkelijk te lezen lettertype en gestructureerde koppen om de leesbaarheid te verbeteren.
 1. Houd het beknopt: Hoewel het verleidelijk kan zijn om elke detail van jouw professionele geschiedenis op te nemen, is het belangrijk om je CV beknopt en relevant te houden. In de meeste gevallen moet een CV niet langer zijn dan twee A4-pagina’s.

Een sterk CV kan de deur openen naar nieuwe kansen en kan jouw carrière naar het volgende niveau tillen. Besteed de nodige tijd aan het perfectioneren van jouw CV en onderscheid jezelf van de concurrentie. Vergeet niet dat jouw CV een reflectie is van jou – maak het indrukwekkend, professioneel en onvergetelijk. Succes met jouw volgende sollicitatie!