Een MBO vacature in het onderwijs

Naast veel vacatures in het basis- en voortgezet onderwijs zijn en natuurlijk ook vacatures beschikbaar in het MBO. Het gaat om tijdelijke maar ook om vaste banen in het MBO variërend van Rekenen en Nederland naar Dier of Technologie. Bij verschillende MBO instellingen zijn geregeld docenten nodig op invalbasis maar ook voor fulltime banen. Je kunt je daarom altijd aanmelden voor een onderwijsvacaturebank, mocht er dan een plek vrijkomen dan zal je meteen gebeld worden. Het zal natuurlijk zo zijn dat je alleen gecontacteerd wordt voor een passende vacature.

De kennis en vaardigheden overbrengen op jongeren

Een belangrijk onderdeel van het docentschap is het omgaan met jongeren. Op het MBO is de leeftijd van de jongeren natuurlijk hoger dan op het basis- of voortgezet onderwijs. Het is belangrijk dat je daar wel goed mee om kunt gaan en ook aanspraak met de doelgroep hebt. Ervaring in het MBO zorgt ervoor dat je sneller gekoppeld zult worden aan een MBO school met een openstaande vacature. De ervaring hoeft niet per se in de vorm van een baan te zijn maar kan ook in de vorm van stage zijn. Wanneer je ruime tijd op een MBO stage hebt gelopen dan is dat ook een stapje voor op de andere kandidaten.

Competenties van een docent

Bij het solliciteren als docent zijn er een aantal competenties zeer belangrijk. Allereerst het kunnen motiveren van de leerlingen voor de lesstof. Ondanks dat de leerling het vak misschien niet altijd leuk vinden, zal je ze toch moeten motiveren om aan de slag te gaan. Daarnaast moet een docent flexibel zijn en snel kunnen anticiperen op bepaalde situaties. Een roosterwijziging of het opvangen van een les van een zieke collega, het hoort allemaal bij de taken van een volwaardige docent. Ook is goede communicatie een must. Niet alleen tussen docent en leerlingen maar ook tussen docent en collega’s en docent en directie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *