Genderneutraal beleid op de werkvloer in 2017

Het afgelopen jaar heeft een mooie ontwikkeling laten zien op de Nederlandse arbeidsmarkt: een recordaantal Nederlanders heeft namelijk anno 2017 een baan. Met name veel 45-plussers is het gelukt om in de maand augustus werk te vinden. Daarnaast is de werkloosheid in augustus 2017 gedaald naar het laagste niveau in zes jaar tijd en laat ook het aantal uitkeringen een dalende lijn zien. Maar hoe zit het eigenlijk met de loonkloof tussen mannen en vrouwen, en iedereen die daar tussen valt? In andere woorden, hoe genderneutraal is de Nederlandse arbeidsmarkt?

Vrouwen verdienen nog steeds veel minder dan mannen

Ondanks het feit dat vooral veel vrouwen het afgelopen jaar aan de slag zijn gekomen (tweederde van alle mensen die in de maanden juni, juli en augustus een baan hebben gekregen is vrouw), verdienen vrouwen nog altijd een stuk minder dan hun mannelijke collega’s. De statistieken van het CBS laten zien dat Nederlandse vrouwen gemiddeld wel zo’n 16 procent minder verdienen.

Verklaringen voor deze loonkloof zijn onder andere dat vrouwen vaker in deeltijd werken en gemiddeld genomen minder hoog zijn opgeleid dan mannen, waardoor ze lagere functies krijgen. Daarnaast krijgen werknemers in organisaties waar meer vrouwen werken over het algemeen minder betaald, en hebben vrouwen vaker dan mannen een flexbaan. Maar ondanks al deze mogelijke oorzaken is het verschil in loon ook voor een deel niet te verklaren, waardoor je kunt spreken van een oneerlijk beleid op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Genderongelijkheid op de Nederlandse arbeidsmarkt

Nederland heeft nog flinke slagen om te maken voordat we hier echt kunnen spreken van gendergelijkheid op de werkvloer. Nederland is namelijk het afgelopen jaar van plek 12 gezakt naar positie 16 op de jaarlijkse Global Gender GapIndex. De Global Gender GapIndex is een rapport van het World Economic Forum dat inzicht moet geven in de onevenredigheid tussen vrouwen en mannen in 144 landen.

Op nummer 1 op deze ranglijst staat momenteel Ijsland, met Finland en Noorwegen op de tweede en derde plaats. Omdat Nederland zo gezakt is op de lijst, scoren landen zoals Namibië, Rwanda en de Filipijnen momenteel beter dan Nederland op het gebied van gendergelijkheid.

Ook transgender personen hebben het op de werkvloer en de arbeidsmarkt niet altijd even makkelijk. Zo’n 20 procent van alle transgender personen in Nederland heeft geen baan of is arbeidsongeschikt, een percentage dat twee tot driemaal hoger ligt dan bij niet-transgender personen. Belangrijke oorzaken hierbij zijn discriminatie op de arbeidsmarkt en slechte gezondheid bij trans werknemers. Ongeveer 30 procent van alle Nederlandse transgender personen is ontevreden met hun baan.

Wat je zelf kunt doen om de genderkloof op het werk te dichten

Desondanks zijn er natuurlijk ook veel Nederlandse vrouwen en transgender personen die wél een eerlijke vergoeding voor hun werk en die het wel naar hun zin hebben op kantoor. Wat betreft het laatste is het uiteraard erg spannend om collega’s en werkgevers te vertellen over het feit dat je transgender bent, en hebben veel werknemers even tijd voor nodig om daaraan te wennen.

Hierbij een aantal dingen die je kunt doen om de strijd aan te gaan met de genderkloof op het werk:

  • Durf te solliciteren op functies binnen of buiten je organisatie, ook wanneer je denkt dat je niet volledig voldoet aan de functieomschrijving
  • Wees assertief wanneer het gaat om salarisonderhandelingen
  • Laat je successen zien en maak je prestaties beter zichtbaar binnen je bedrijf
  • Zorg ook dat jij zelf beter zichtbaar wordt binnen het bedrijf waar je werkt
  • Zorg voor meer directe communicatie richting jouw leidinggevenden en collega’s

Wil jij meer tips en adviezen lezen rondom gendergelijkheid en andere sociale vraagstukken? Neem dan een kijkje op Madave.nl, een informatieplatform rondom genderneutraliteit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *