Wat is een Bitcoin?

Elk land heeft zijn eigen valuta. Estland en de eurozone hebben de euro, Rusland heeft de roebel en de VS hebben Amerikaanse dollars. We wisselen geld uit in banken of gespecialiseerde buitenlandse beurzen, dragen het wereldwijd over en beleggen het. In onze tijd van technologische innovatie is het veilig om te zeggen dat de meeste, zo niet alle geldoverdrachten via internet worden uitgevoerd.

Is het dan zo’n grote verrassing dat er een online valuta zoals Bitcoin is ontstaan? De interesse in de valuta is gegroeid tegen het einde van 2013 als gevolg van aanzienlijke pieken in de waarde van de valuta, maar laten we bij het begin beginnen. In 2009 presenteerde een onbekende programmeur met de naam Satoshi Nakamoto een whitepaper die een creatie voorstelde van een nieuwe vorm van digitale valuta – cryptocurrency. Cryptocurrency werkt op dezelfde manier als gewone valuta, omdat het wordt gebruikt als een ruilmiddel, een rekeneenheid en een winkel met waarde. Cryptocurrency heeft, net als andere bronnen, enige vraag ernaar en vervolgens een marktprijs. Het grote verschil is de ongrijpbaarheid van Bitcoin – er zijn geen door banken uitgegeven bankbiljetten of papieren – wat betekent dat het eerder wordt gebruikt in hand-tot-hand transacties,

HOE WERKT BITCOIN?

Voor traditioneel geld is bij het overmaken van geld van het ene account naar het andere een tussenpersoon of tussenpersoon vereist. Zelfs bij hand-to-hand geldtransacties wordt de kwestie, waarde en fiscaal beleid van geld gecontroleerd door een vertrouwde centrale autoriteit (zoals een bank, agentschap of overheid). Bitcoin werkt anders, omdat er geen tussenpersoon vereist is bij transacties. Het vertrouwen tussen actoren is afgeleid van informatica en cryptologie. Het betekent ook dat Bitcoin rechtstreeks van de afzender naar de ontvanger wordt overgebracht, met geen tussenpersonen. Ook heeft de Bitcoin net als alle andere cryptocurrencies grote voordelen.

Een belangrijk punt om op te merken is dat vanwege dit gebrek aan centrale instantie, cryptocurrency wordt gecreëerd en overgedragen met behulp van een proces dat ‘mining’ wordt genoemd. Dit proces vereist een extreem krachtige computer om miljarden berekeningen te maken die nodig zijn om cryptologische functies op te lossen.

In werkelijkheid is het mijnbouwproces buitengewoon complex en technisch. Ondanks de complexiteit ervan, is het proces transparant en open voor beoordeling vanwege het open-source karakter van Bitcoin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *