Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering precies?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Hiermee krijg je als ondernemer een uitkering wanneer je door lichamelijke klachten of andere redenen niet meer kunt werken. Deze verzekering biedt veel zekerheid, want wat gaat u doen wanneer u van de een naar de andere dag plotseling niet meer kunt werken? In dit artikel leggen we uit wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering precies is, waarom het belangrijk is er eentje af te sluiten en hoe je een AOV verzekering afsluit.

AOV definitie

Stel, in het ergste geval, je krijgt een ongeluk en raakt invalide waardoor je nooit meer kunt werken. Ben je bij een bedrijf in dienst dan ben je verzekerd op een inkomen wanneer er wat gebeurd en je arbeidsongeschikt raakt. Ben je een ondernemer, dan ben je hier zelf voor verantwoordelijk. De meeste mensen denken niet vaak na over wat hen kan gebeuren, maar een ongelukje zit in een klein hoekje dus kun je je maar beter verzekeren. Met de AOV verzekering ontvang je een inkomen zolang je nog werk plichtig bent. Het verzekert je als het ware tegen inkomstenverlies.

Hoe werkt het?

Aangezien een AOV verzekering niet verplicht is zal je zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen er eentje af te sluiten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering hoeft niet duur te zijn en je hebt er al eentje voor een paar honderd euro per jaar. Het is raadzaam om meerdere verzekeraars te vergelijken. Dat kan via deze website. De hoogte van de premie hangt van verschillende factoren af zoals leeftijd, of je gezondheidsklachten hebt of niet en de hoogte van je inkomen. Lees ook goed de kleine lettertjes door, zodat je weet waar je aan toe bent.

Welke soorten AOVs zijn er?

De verzekeraar bepaalt hoeveel AOV’s hij aanbiedt, wat de voorwaarden zijn en hoeveel kosten je hiervoor betaalt. De meeste verzekeraars bieden meerdere arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aan, zoals een verzekering waarbij u een uitkering krijgt als uw inkomen gedaald is door arbeidsongeschiktheid. Dit wordt ook wel een schadeverzekering genoemd. Of je sluit een volledige AOV af waarbij je een uitkering krijgt op het moment dat u arbeidsongeschikt raakt. In het laatste geval wordt er vaak een bedrag afgesproken wat je dan maandelijks zou ontvangen.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *