Besparen op inkt! 5 tips om goedkoper te printen

Besparen op inkt! 5 tips om goedkoper te printen

Je probeert zo veel mogelijk digitaal te werken. Helaas ontkom je er vaak niet aan; je moet printen en regelmatig dus ook een nieuwe toners kopen. Zo’n toner is toch een aardige uitgavepost. Gelukkig kan dit vaak een stuk voordeliger!

Tip 1: Kies een zuinige printer
Kijk bij de aanschaf van een nieuwe printer niet alleen naar de prijs van het apparaat. De verbruikskosten zijn net zo belangrijk. Let daarnaast ook op de capaciteit van de toners. Hoeveel prints kan je met 1 toner maken en wat is de verhouding tot de prijs hiervan? Je berekent dus de prijs per print.

Tip 2: Kies voor huismerk toners
Originele toners (zoals HP toners) en inktcartridges zijn vaak een stuk duurder dan de alternatieve huismerk toners en inktcartridges. De kosten van zo’n alternatieve toner (bijvoorbeeld het compatibel merk Quantore) zijn een stuk lager en dat terwijl de kwaliteit van de toner en de levensduur hiervan vaak nagenoeg hetzelfde zijn.

Tip 3: Print in zwart-wit
Een kleurentoner is aanzienlijk duurder dan een zwarte toner. Print daarom zoveel mogelijk zonder kleur. Om dit in stand te houden kan je de printer standaard instellen op zwartwit prints, zodat er bij printen in kleur eerst een aparte handeling moet worden verricht.

Extra tip: kies voor de optie ‘concept’ of ‘snel printen’ als je print voor eigen of intern gebruik. Zo bespaar je al snel de helft van de inkt en is het document nog steeds prima leesbaar.

Tip 4: Print selectief
Print niet zomaar het hele document uit, maar alleen wat je echt nodig hebt. Kies voor het pagina’s die van belang zijn of selecteer alleen de tekst geprint moet worden. Probeer daarnaast afbeeldingen en logo’s te vermijden als je wilt printen, omdat deze veel inkt kosten.

Tip 5: Kies uw lettertype
Kies bij het opstellen van documenten voor een kleiner lettertype. Daarnaast is het ene lettertype een stuk duurzamer dan het andere. Uit een onderzoek kwam naar voor dat (vergeleken met lettertype Arial) Times New Roman wel 27% minder inktverbruik levert. Ook Calibri en Century Gothic zijn erg zuinig (respectieve lijk 23% en 21% minder verbruik). Vermijdt de lettertypes Verdana en Tahoma, welke juist meer inkt verbruiken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *